home archief
PAGINA     12
17 december 2009 Voorlezen helpt tegen ontlezing Voorlezen helpt tegen ontlezing. Tot die conclusie komt studente Annick De Vylder in haar masterscriptie `Leidt voorlezen tot een betere leesattitude? Een quasi-experimenteel onderzoek in het zesde leerjaar van het basisonderwijs´.
Niet enkel voorgelezen worden maar ook zelf voorlezen draagt bij tot meer leesplezier. lees meer
21 november 2009 Voorleesweek Nog tot 30 november is het Voorleesweek. Een hele week lang staan prenten -en voorleesboeken extra in de kijker in kleuterscholen, kinderdagverblijven, boekhandels en bibliotheken. lees meer
19 november 2009 Boekje Open Vanaf vandaag, 19 november, aan het begin van de Voorleesweek, starten de kinderdagverblijven van de stad Antwerpen met een nieuw project: Boekje Open. Op initiatief van de stad Antwerpen en Stichting Lezen komt er in de stedelijke kinderdagverblijven een boekenhoek.
De 500 personeelsleden krijgen een training om de boeken tijdens de dagelijkse werking te gebruiken en om ouders te wijzen op het aanbod aan kinderboeken.
Alle kinderen krijgen ook een boekenpakket mee naar huis, met daarin een speciaal peuterboekje van Joke van Leeuwen. lees meer
23 oktober 2009 Rijmpjes en versjes uit de oude doos Kent u ze nog? De versjes en rijmpjes uit uw kindertijd? Uit een bevraging van Bookstart bij 2500 ouders blijkt dat 75 procent van de ouders de oude bakerrijmpjes weer boven haalt als ze zelf kinderen hebben. Heeft u een geheugensteuntje nodig? In onze boekentip van de week vindt u alvast inspiratie! lees meer
07 oktober 2009 Kinderboekenweek van start Vandaag start de Nederlandse Kinderboekenweek. Het thema is 'Aan tafel - eten en snoepen in kinderboeken'. Een thema dat regelmatig terugkeert in boeken voor de allerkleinsten. Bij de start van de Kinderboekenweek worden de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt. De Griffel gaat dit jaar naar Peter Verhelst voor 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'. lees meer
02 oktober 2009 Boekbaby's bekend tot in Iran! Een interview met Majo de Saedeleer, directeur van Stichting Lezen, werd vertaald en verspreid over alle Iraanse bibliotheken en scholen.
lees meer
24 september 2009 Vroeg investeren loont Niet alleen psychologen, pedagogen en verwoede leesbevorderaars zijn ervan overtuigd dat je best zo vroeg mogelijk kan beginnen met boeken.
Economist en Nobelprijswinnaar James Heckman wijst erop dat investeren in kinderen op heel jonge leeftijd veel efficiënter is dan remediëren en bijscholen op oudere leeftijd. Heckman heeft het fenomeen grondig onderzocht en concludeert dat investeren in de vroege jeugd 40% goedkoper is. Bijsturen in een latere levensfase vergt meer geld en brengt minder resultaat.

We hopen dat onderzoeken als deze helpen om overheden, Provincies en Gemeenten te overtuigen om in Boekbaby's te investeren. lees meer
18 september 2009 Kijk eens over het muurtje Begin dit jaar startte onze Nederlandse buren met het project Boekstart. Op de website van het project staat een boeiend filmpje over boeken en baby's dat gebruikt wordt in de consultatiebureaus en bibliotheken. lees meer
15 september 2009 Nieuwe bestelronde bibliotheken In alle consultatiebureaus van Kind & Gezin in Vlaanderen en Brussel krijgen ouders met een kindje van 6 maanden de brochure van Boekbaby´s.Dus ook in uw gemeente! We stuurden alle bibliotheken in het voorjaar een Boekbaby´s-affiche om ouders aan te sporen bij Kind & Gezin te vragen naar deze brochure.
lees meer
28 juli 2009 Boekbaby's worden peuters Sinds september 2008 nemen 20 gemeenten deel aan Boekbaby's. Bijna 4.500 baby's van 6 maanden kregen er in het consultatiebureau van Kind en Gezin een Boekbaby's-pakket cadeau. Ondertussen zijn de eerste Boekbaby's peuters geworden. Voor hen ligt in de deelnemende gemeenten een tweede cadeaupakket klaar.

lees meer
Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.