home archief
17 december 2018 Boekstart Inspiratiedagen voor bib-medewerkers in februari
In februari trekt Boekstart door Vlaanderen met vier inspiratievoormiddagen op vier verschillende locaties.
Wat staat er op het programma?
Boekstart-nieuws, interessante sprekers over thema’s als meertaligheid en het bereiken van kwetsbare doelgroepen en natuurlijk ook tijd om ervaringen uit te wisselen en samen na te denken over de uitdagingen die Boekstart met zich mee brengt.

We sluiten de voormiddagen steeds af met een netwerklunch. Noteer jij één van de Boekstart-inspiratiedagen alvast in je agenda?

Wanneer:

- Donderdag 7 februari 2019 in de bibliotheek van Genk
- Vrijdag 15 februari 2019 in Muntpunt in Brussel
- Dinsdag 19 februari 2019 in bibliotheek Permeke in Antwerpen
- Donderdag 21 februari 2019 in Arhus in Roeselare

Programma:

9u tot 9u30: onthaal
9u30 tot 9u45: Introductie
9u45 tot 10u30: Iedereen Leest aan het woord
10u30 tot 11u15: Spreker (telkens een verschillend thema, afhankelijk van de locatie)
11u15 tot 11u30: pauze
11u30 tot 12u30: Boekstart in de praktijk
12u30 tot 13u30: broodjeslunch en netwerkmoment

Praktisch:

Deelname aan de Boekstart-inspiratiedag kost 25 euro (lunch en drank inbegrepen). Inschrijven kan via de website.
https://bestellen.iedereenleest.be/studiedag.asp?SiteID=1060

Inschrijven kan tot en met vrijdag 25 januari 2019.

Let op: annuleren kan kosteloos tot één week voor de inspiratiedag. Annuleer je nadien of kom je niet opdagen, dan wordt de deelnameprijs alsnog verrekend.

De Boekstart-inspiratiedagen zijn specifiek bedoeld voor vaste medewerkers van de bibliotheek, niet voor vrijwilligers van de consultatiebureaus of de Huizen van het Kind.

De sprekers:

Genk:
Inge Koekelkoren is werkzaam bij Welzijnszorg vzw voor de Provincie Limburg. Vanuit haar ervaring als educatief medewerker probeert ze mensen inkijk te geven in het leven van mensen in armoede en de drempels waar ze tegenaan stoten. Zo geeft ze inzichten en tips om beter in te kunnen spelen op de noden van kwetsbare gezinnen, ook in het kader van Boekstart.

Brussel:
Wim Van Lancker is een sociale wetenschapper verbonden aan de KU Leuven en de universiteit van Antwerpen. Hij voert onderzoek naar o.a. sociaal beleid, armoede en ongelijkheid en gezinsbeleid. Tijdens de Boekstart-inspiratiedag zal hij ingaan op de drempels die kwetsbare gezinnen ervaren bij bijvoorbeeld bezoeken aan openbare plaatsen zoals een bibliotheek. Hij geeft inzicht in hoe we die drempels kunnen verlagen, hen kunnen ondersteunen en zo ook makkelijker de Boekstart-boodschap kunnen meegeven.

Antwerpen:
Prof. Piet Van Avermaet is directeur van het steunpunt Diversiteit & Leren en is verbonden aan de vakgroep Letterkunde bij de universiteit van Gent. Hij doceert o.a. ‘meertaligheid in onderwijs’ en ‘taalbeleid’ en voert onderzoek naar o.a. meertaligheid, kansarmoede en sociale ongelijkheid in het onderwijs. Professor Van Avermaet zal ingaan op meertaligheid en welke rol bibliotheken kunnen vervullen bij het ondersteunen van anders- of meertalige ouders.

Roeselare:
Hester Hulpia is werkzaam bij VBJK (Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen) en zet met haar onderzoekservaring en –vaardigheden sterk in op preventieve gezinsondersteuning en de Huizen van het Kind. Ze werkt ook rond de overgang voor kinderen van thuis of de kinderopvang naar de kleuterschool en de MemoQ (een instrument om de kwaliteitsvolle diensteverlening binnen de kinderopvang te meten en te stimuleren). Vanuit haar ervaring houdt ze een betoog voor de samenwerking tussen de bibliotheek en de kinderopvang en hoe bibliotheek een rol kunnen spelen bij de professionalisering in de kinderopvang.

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.